Distributielogistiek

Distributielogistiek betekent de verantwoording over het besturen en beheersen van het traject van de gereedstaande goederen tot aan de afnemer. Eenvoudig gezegd: het traject van de fabriek naar de winkel. Er moet een goede balans zijn tussen de voorraad eindgoederen, magazijn en het transport.

De distributie, het transport, is de schakel tussen inkoper en verkoper, degene die de goederen vervoert. Dit kan zijn over de weg, per spoor, per schip, met het vliegtuig, of door pijpleidingen. Het ligt aan de eigenschappen van de te vervoeren goederen voor welk transport er wordt gekozen. Ook de kosten, de afstand en de snelheid spelen bij de keuze een grote rol.

Vervoer

Het vervoer via de weg is meestal het goedkoopste en je kunt de goederen aan de deur afleveren. De snelheid waarmee geleverd kan worden is goed te noemen, maar wordt tegenwoordig door de steeds langere files onvoorspelbaar.

Het vervoer door de lucht betekent snelle levering, maar levering tot op het vliegveld, daarna neemt een ander het vervoer over, afhandeling op het vliegveld kan wel eens lang duren. Dit vervoer is gunstig voor goederen die aan bederf onderhevig zijn. Ook het vervoer van kostbaarheden wordt vaak door de lucht gedaan. Je hoeft dan de kostbaarheden niet voor lange tijd te verzekeren tijdens het transport. Vervoer per spoor is te vergelijken met vervoer over de weg. Maar vervoer per spoor is bijzonder geschikt voor gevaarlijke stoffen en voor zwaar materieel. Vervoer per schip is over het algemeen het goedkoopste. De schepen zijn voor allerlei soorten goederen meestal goed uitgerust.

Het werken in de logistiek is nogal veelzijdig.

Waar ga jij je op richten?

Je kunt je op verschillende zaken richten die allemaal onder werken in de logistiek vallen. Denk aan: magazijn beheerder, magazijn medewerker, en verder staan veel vacatures in de Engelse taal vermeld: customer service medewerker, logistic engineer, supply chain engineer, inventory control specialist, warehouse replenisher, en verder inkoper, teamleider, transport en customs co├Ârdinator, reverse logistics specialist enz. Ga op zoek naar jouw baan, op mbo of hbo niveau. De vacatures staan duidelijk beschreven op het internet. Je kunt de hulp in roepen van derden met het zoeken naar een baan in de logistiek. Laat dan je gegevens achter op het internet. Of schrijf je in bij een uitzendbureau of solliciteer bij een detacheringbureau. Houd er wel rekening mee, in welke regio je wilt werken, zoek op provincie of regio. Of ga je liever naar het buitenland. Geef al je wensen duidelijk door als je je aanmeldt voor werken in de logistiek.