Een boeiende maar zware baan?! Gezondheidszorg

Je moet jezelf goed kennen om te weten of je werken in de verslavingszorg zal bevallen. Het is een uitgesproken boeiende maar tevens zware baan. Fysiek en psychisch zul je sterk moeten zijn. Je dient natuurlijk met de mensen begaan te zijn maar je mag er geen medelijden mee hebben. Je bent er voor hen om ze in een heel moeilijke periode van hun leven bij te staan: er voor ze te zijn en ze helpen de goede weg in te slaan zodat ze geen terugval krijgen. Dit laatste: geen terugval krijgen is waarschijnlijk het moeilijkste wat er is bij het werken in de verslavingszorg. Bij regelmatige terugkeer van cliënten/ patiënten is het voor jou van belang dat je de terugslag niet op jezelf betrekt. Je mag niet denken dat je hebt gefaald. Je hebt daarom ook je collega`s hard nodig om elkaar daarin te steunen.

Deel van de gezondheidszorg

Verslavingszorg is een deel van de gezondheidszorg. Nederland heeft instellingen, die door het gehele land verspreid staan en die gespecialiseerd zijn in de verslavingszorg bijvoorbeeld: Jellinek, Novadic-Kentron, Tactus Verslavingszorg, Centrum Maliebaan, Verslavingszorg Noord Nederland, Boumanhuis.

Er zijn ook privéklinieken voor verslavingsbehandelingen, denk daarbij ook aan de gameverslaving.

Vrij nieuw in Nederland zijn de Jellinek Minnesota en Mirage. Deze klinieken kiezen hun behandeling vooral op basis van spirituele principes.

Vroeger

Vroeger was er slechts aandacht voor de verslaafden om hen van hun verslaving af te helpen: om ze te laten afkicken. Ook werd er methadon verstrekt aan heroïneverslaafden. Tegenwoordig wordt er tevens psychosociale hulp geboden. Er zijn dag- en deeltijdbehandelingen mogelijk. Er worden activiteiten gepland, hulp geboden bij resocialisatie. Tevens worden er tijd en plaats beschikbaar gesteld om zichzelf te hervinden. Veel wordt er gedaan aan preventie en voorlichting. Dat begint al op de basisschool. Ook aan partners, gezinsleden en verdere familie wordt hulp geboden bij het probleem van de verslaafden, dat zonder dat ze dat willen ook hun probleem is geworden.

Wat te doen om er te werken?

Om in de verslavingszorg te kunnen werken moet je dus stevig in je schoenen staan. Het is een boeiend vak. Je moet erg professioneel te werk gaan, je aandacht mag nooit verslappen. Je moet alles met je collega`s delen om overeind te blijven. Kijk er niet te licht tegenaan: het werken in de verslavingszorg. Natuurlijk als het je passie is ga je ervoor en dan zul je wellicht de ene keer meer voldoening hebben van je werk in de verslavingszorg dan de andere keer, als voor de zoveelste keer een cliënt weer op de stoep van je instelling staat. Ben je vasthoudend en laat je je daardoor niet ontmoedigen dan is werken in de verslavingszorg een prachtige baan.