Hoe moet ik een CV maken?

Voor veel sollicitaties is het belangrijk om een CV te maken. Hier vind je een aantal tips om je op weg te helpen. Als je geen zin hebt om een CV op te stellen zijn er toch nog mogelijkheden om werk te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld als postbezorger bij PostNL solliciteren zonder CV!

Tips bij het maken van een Curriculum Vitae

Het Curriculum Vitae oftewel CV is een duidelijk overzicht van jou persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring. Het is je visitekaartje en geeft de werkgever een eerste indruk van jou capaciteiten en vaardigheden.
Deze eerste indruk van het cv is het eerste middel om een eerste selectie te maken. Als je cv onduidelijk of onvolledig is is de kans dus groot dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollictatiegesprek. Besteed er dus voldoende tijd en aandacht aan!

Maken en opstellen van het CV

Persoonsgegevens
Een cv begint altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Vermeld daarom altijd je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, emailadres, burgerservicenummer enz.
Om je cv in deze tijd iets meer persoonlijker te maken kun je er een foto bij doen.
Toekomstige werkgevers willen zich eerst een beeld kunnen vormen over de persoon die er achter het cv zit.

Opleidingen
Al je gevolgde opleidingen zet je onder elkaar. Zet overal een begin en einddatum bij en zorg dat de meest recente opleiding bovenaan het rijtje staat. Geef ook aan welke opleidingen je afgerond hebt en noteer bij relevante opleidingen welke onderdelen, vakken of modules je hebt gevolgd.

Werkervaring
Bij je werkervaring vermeld je de naam van de werkgever, je functie en je taken en verantwoordelijkheden. Zet ook hier weer een datum bij en de reden van beeïndiging want dit vindt een werkgever belangrijk. Ook bij je werkevaring zet je je meest recente werkervaring bovenaan. Dit leest het prettigst en is het meest waardevol. Laat stages en bijbanen weg mits deze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Overige optionele gegevens
In dit onderdeel kun je een werkgever nog net even wat extra informatie over jezelf geven. Dit kunnen capaciteiten en vaardigheden zijn die bij je opleidingen en werkervaring misschien niet aan de orde komen.
Denk bevoorbeeld aan (relevante) hobbys, persoonlijke interesses of persoonskenmerken (jou kwaliteiten). Maar ook het vermelden van je talenkennis, computerkennis en rijbewijs kan belangrijk zijn voor een werkgever.

Een korte samenvatting:

  • Maak je cv niet langer dan 2 A4, anders is het niet meer overzichtelijk.
  • Schrijf kort maar krachtig, in een sollicitatiegesprek kun je inhoudelijk dieper op je cv ingaan.
  • Zorg dat er geen spel- en typefouten in je cv staan. Dit komt niet serieus en onprofessioneel over.
  • Laat je moeder, vader, vriend of vriendin je cv checken op spelfouten en gebruik de spellingcontrole op je comnputer.
  • Laat een minder bekende je cv lezen, de buurvrouw bijvoorbeeld, zodat deze aan kan geven of je cv overzichtelijk en duidelijk genoeg is.