Informatie- en communicatietechniek / computertechniek

Als ICT beheerder heb je de verantwoordelijkheid voor het informatiesysteem van het bedrijf.

Dat wil zeggen je bent verantwoordelijk voor het beheer en het gebruik van de netwerken, computers, telefoons, faxen en printers. Je belangrijkste taak is het om er voor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Je bent dus een belangrijk, onmisbaar persoon in het bedrijf. Want als apparatuur niet of niet goed werkt dan ontstaan er in het bedrijf de nodige problemen. Jij lost storingen dus zo snel mogelijk op. Jij bepaalt ook welke nieuwe computers bijvoorbeeld worden aangekocht. Gaat het fout of vallen de computers of andere apparatuur tegen, dan ben jij de Zwarte Piet. Jij dient de markt te kennen en weet wat er zoal te koop is en jij bepaalt of deze apparaten voor het bedrijf de beste zijn. Jij werkt behoorlijk zelfstandig, maar niet alleen. Bij calamiteiten werk je nauw samen met collega`s om de storing zo spoedig mogelijk te verhelpen. Dan maak je soms lange dagen. Je moet dus geen mentaliteit van acht tot vijf hebben

Taken en vaardigheden bij werken in de ICT

Je moet behoorlijk stressbestendig zijn als je in de ICT wilt werken. Je moet over een grote dosis geduld beschikken. Niet iedereen weet namelijk veel van computers enz. Jij zult vaak mensen zaken moeten uitleggen, aanleren en nog eens uitleggen, om hen vooruit te helpen zodat zij de juiste beslissing kunnen nemen. Een zeer belangrijke taak mensen helpen om verder te kunnen. Wat voor jou gesneden koek is, is voor vele anderen niet te begrijpen zonder jouw deskundige uitleg.

Goed bekijken en overdenken welke nieuwe apparaten er nodig zijn en of ze wel nodig zijn. Vergelijken van producten en diverse mogelijkheden aanhalen. Er met collega`s over praten en jouw idee├źn beargumenteren. Voor jouw bedrijf de beste maar ook zo goedkoop mogelijke apparaten kopen.

De eisen om in de ICT te werken: je dient zeer stressbestendig te zijn

je bent graag oplossend bezig

je gaat problemen niet uit de weg

je verkiest goed werk boven snel werk

je hebt veel geduld

je hebt een passie voor computer en techniek.

Maak van je hobby je werk

Weet wat je wilt. Werken is een belangrijk deel van je leven en werken kost je ook veel tijd. Zorg ervoor dat je een baan naar je zin krijgt. Een droombaan is moeilijk te vinden. Maar je kunt er wel voor gaan om een zo prettig mogelijke baan te vinden. Dus ben je in je vrije tijd graag met techniek en computers bezig aarzel dan niet. Kies de juiste opleiding ICT en over enige tijd is jouw hobby je beroep geworden en werk je in de ICT.