Nadelen: eigen zaak beginnen
Denk je aan het oprichten van je eigen zaak? Er zijn veel voor en nadelen om rekening mee te houden. Hieronder volgt een lijst van nadelen waar je rekening mee moet houden.
Kosten en Formaliteiten
Een grote nadeel van een eigen zaak starten is de financiële risico die je gaat mee maken.
Zonder een startkapitaal is het zeker zwaar om en eigen zaak te beginnen. Een eigen zaak starten is en investering nog voor je iets gaat verdienen.
Je zou in vele gevallen een lening moeten aangaan, dit wilt vaak zeggen een risico in een financiële zin dat je nog een lange tijd kan mee slepen.
Er zijn veel formele stappen waar je rekening mee moet houden bij het oprichten van je eigen zaak.
Aangezien je een legale procedure loopt moet je alles vast leggen bij een notaris, wat soms kostig kan zijn.
Zo moet je rekening houden met de financiële uitgaven voor het jaarlijkse onderhoud en de boekhouding. Dit kan wel relatief hoog komen, bijvoorbeeld als je bedrijf ook in het buitenland werkzaamheiden verricht. Voor een eigen zaak is er een aparte belasting aangifte. Het kan voorkomen dat je een accountantscontrole krijgt, vorkoom boetes en zorg dat je belasting in orde staat. De financies van een zaak kunnen vrij ingewikkeld zijn. Zo is het dat als jouw zaak geld op de bank heeft staan dan is het nog niet van jou. Eerst zal je het als dividend moeten uitkeren aan jezelf.
Administratie
Attentie: zoals gezegd al voor je kan beginnen met je eigen zaak is er veel papier werk en formaliteiten die je moet regelen!
Er zijn veel papieren en documenten die je in orde moet hebben voor dat je van start kan. Na dat alles in orde is zal je nog altijd veel administratie moeten doen. De meeste start zaken hebben zeker geen secretaresse in huis. Wees bereid op veel saaie papierwerk. Je zou je dus goed moeten scholen in de juiste programma's en zeer georganiseerd werken om te voorkomen dat je een papier berg op je bureau krijgt waar je nier vanaf komt.
Lange werkuren
Je denkt vast: Ik kan nu eindelijk mijn eigen uren bepalen! Hoewel je in principe je eigen rooster kan maken en tijd vrij kan maken voor je begeerde vrije tijd activiteiten, zal je in realiteit toch merken dat je meer uren moet gaan werken dan in een 9-17:00 job. Vooral in het begin moet je veel meer inzetten voor veel minder inkomen. Dit is het geval omdat je als ZZP'er eigenlijk geen personeel in huis hebt. De taken die je aan een assistent zou geven moet je nu zelf in handen nemen. DIt neemt veel meer tijd in beslag die je zou denken. Ook de tijd voor communicatie met klanten is altijd veel meer tijd consumeerend dan verwacht. Afhankelijk van de soort zaak die je wilt gaan oprichten ben je bovendien ook vast gebonden aan zaken zoals normale openinguren en bereikbarheid voor je klanten. Zo moet je ook rekening houden met feestdagen, weekendwerk etc. Je gaat je klanten niet 's avonds laat gaan bellen natuurlijk omdat je de volgende dag vrij wilt nemen.
Vaak is het zo voor zelfstandigen dat als je niet werkt je ook geen geld verdient! Als je je personeel in dienst neemt kan je wel een blijvend inkomen hebben maar dan hebben je een salaris die je hun moet betalen. Denk dus twee keer voor je je ziek meld bij jezelf..
Veel vooraf kennis moeten hebben
Je kan altijd antwoord op je vragen vinden bij mensen die in je vak zitten, op Internet of hulp organizaties voor start bedrijven, maar toch om professioneel te werken en fouten te voorkomen moet je veel zelf weten en soms ook bepaalde studies gedaan hebben of gaan volgen. Zo is zeker handig om een management diploma erbij te halen om maar een te noemen.