Sollicitatiebrief schrijven?

Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

Het schrijven van de sollicitatiebrief is specifiek gericht op een vacature of functie. Je kunt concreet op een vacature reageren maar je kunt ook een open sollicitatie sturen. Je cv en je sollicitatiebrief zijn samen je visitekaartje die ervoor moeten zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

De voorbereiding van je sollicitatiebrief

Alles valt of staat met een grondige voorbereiding. Voordat je dus ook maar iets op papier zet ga je na wat je weet van de betreffende functie en het betreffende bedrijf. Dit kun je doen door de website te bekijken en te achterhalen in welke branche ze werkzaam zijn en waar zij voor staan.
Door deze achtergrondinformatie te verzamelen en je te verdiepen in bijvoorbeeld de organisatie, kun je bepaalde onderwerpen aanhalen in je brief en in je sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien zien dat je je voorbereidt hebt, de grote lijnen van de organisatie kent en dus een serieuze kandidaat bent!

Bovenaan de brief

Bovenaan je brief geef je je eigen adres weer.
Vervolgens vermeld je het adres van de organisatie. Hierbij vermeld je eerst de naam van het bedrijf, dan de afdeling en erna de naam van degene die je schrijft.
De datum vermeld je voluit: Heerlen, 8 mei 2010

Opbouw

De opbouw van je brief bestaat uit drie delen: de inleiding, het middenstuk en de afsluiting.

Inleiding
In de inleiding vermeld je wie je bent, naar welke functie/vacature je solliciteert en waar je de functie bent tegengekomen.

Middenstuk
In het middenstuk ligt je eerst nader toe waarom jij aan de gestelde functie-eisen voldoet. Leg dit uit aan de hand van je gevolgde opleidingen, functies en overige werkervaring. Denk er ook aan dat bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het begeleiden of aansturen van mensen ook goede verwijzingen kunnen zijn om je toekomstig werkgever een indruk te geven van jouw kennis, kwaliteiten en capaciteiten.
Geef ook concreet voorbeelden waaruit blijkt dat jij flexibel bent, een groot verantwoordelijkheidgevoel hebt of over leidinggevende capaciteiten beschikt enz. Gebruik hiervoor een voorbeeld uit het verleden.

In de het volgende onderdeel van je brief staat je motivatie centraal. Aangezien je al voorwerk hebt gedaan, weet je al veel van de functie en de organisatie. Leg uit waarom jij goed bij de organisatie past. Verwijs ook hier weer naar wat in de vacature staat op wat je op de site bent tegengekomen.
Voldoe je niet aan alle eisen? Geen probleem! Schrijf op een positieve manier waar je wel aan voldoet. Je wil immers uitgenodigd worden voor een gesprek. In het sollicitatiegesprek kun je je minder sterke punten mondeling toelichten en meteen aangeven hoe je deze eventueel compenseert met je andere sterke punten.

Afsluiting
In de afsluiting van je brief geef je aan dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een gesprek.
Daarnaast kun je verwijzen naar je cv voor een volledig overzicht van je werkervaring.
Als je op een formele manier je brief wil afsluiten gebruik je: 'hoogachtend'. Wil je afsluiten op een informele manier, gebruik dan: 'met vriendelijke groet'.

Tips voor je sollicitatiebrief

  • Bepaal of je een formele of informele brief gaat schrijven
  • Zorg voor een logische opbouw van je verhaal
  • Vermijd taal en tikfouten, dit komt onprofessioneel en niet serieus over
  • Zorg dat je zinnen allemaal lopen en lekker lezen
  • Ben positief. Vermijdt negatieve zaken, laat zien dat je enthousiast bent!

De eerste indruk telt natuurlijk ook voor je brief!..