Werken in een skihal

Wat houdt werken in een skihal nu precies in? Nou in ieder geval is geen enkele dag hetzelfde. Je hebt immers dagelijks te maken met andere gasten, de vaste gasten en eventuele hotelgasten daargelaten. Dit zorgt voor voldoende variatie en het zorgt ervoor dat je werk leuk en afwisselend blijft, en je dus van te voren niet kunt voorspellen hoe je dag zal gaan verlopen. Is de vraag daarmee beantwoord, nee dat zeker niet, maar het geeft in ieder geval al een zetje in de goede richting. Het werken in een skihal is, afhankelijk van de functie, seizoensgebonden. Zo zal het er in de winterperiode (oktober t/m april) veel drukker zijn, dan in de zomerperiode (mei t/m september). Er werken dan ook veel seizoenskrachten op basis van een 0-uren contract in een skihal, die enkel in de winterperiode worden ingezet, naast de medewerkers met een vast contract. De medewerkers met vaste contracten zorgen ervoor dat de skihal ook blijft draaien in de rustigere maanden (zomerperiode). Op deze manier wordt er goed ingespeeld op de seizoenen en is er voor elke medewerker voldoende werk op zijn/haar werkdagen.

In een skihal zijn er vele verschillende functies, die hieronder zo zullen worden beschreven, zodat het voor de werkzoekende inzichtelijker is welke functies wel en niet bij hem of haar passen. Bij het oprijden van de parkeerplaats zou je gelijk al de eerste medewerker kunnen treffen. Zoals al eerder aangegeven is het in de winterperiode drukker, waardoor er vaak een
medewerker wordt ingezet om de parkeerplaats zo goed mogelijk te vullen. Hier worden meestal de medewerkers van de skiverhuur voor ingezet. In de skiverhuur zelf zijn zij verantwoordelijk voor de uitgifte van de ski’s/snowboards en de bijbehorende schoenen. Zij staan verder beschikbaar voor vragen en geven ook op eigen initiatief advies aan de gasten. Daarnaast zorgen zij ook voor een juiste afstelling van de ski’s, zodat de gasten veilig de piste kunnen betreden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt op de piste en tevens de veiligheid te waarborgen, zijn ook altijd medewerkers in de skihal zelf aanwezig. Deze staan doorgaans bij de lift en letten er goed op dat de gasten veilig in en uit de lift gaan.

Om zowel veiligheidsredenen alsook extra service worden er ski/snowboardlessen gegeven door ervaren, speciaal opgeleide instructeurs. Zij geven niet alleen les aan de beginners, maar ook aan gevorderden afhankelijk van de wensen van de gast.
De medewerkers van de technische dienst zorgen er met pistebully’s voor dat de pistes iedere nacht worden geprepareerd en de piste er iedere dag als nieuw uit ziet. Zij verzorgen tevens het onderhoud aan de liften, zien er op toe dat de temperatuur in de skihal constant gelijk blijft, en zijn uiteraard verder ook verantwoordelijk voor de rest van het onderhoud in het gebouw.
De medewerkers van de receptie staan de gasten te woord bij binnenkomst en verkopen de pistetickets en andere benodigdheden. Indien de skihal ook over een hotel beschikt, zal ook de hotelreceptie bemand moeten zijn en zijn er doorgaans ook nachtportieren. De medewerkers van de housekeeping verzorgen in dat geval de kamers, zodat elke gast in een fris bed slaapt.
Voor het plannen van de ski/snowboardlessen zijn de medewerkers van reserveringen verantwoordelijk. Reserveringen voor grotere groepen, vaak in combinatie met eten en drinken, worden door de medewerkers van groepsreserveringen gedaan. Zij bespreken de wensen van de gast en stellen hiervoor offertes op.

De restaurants en café’s worden verder uiteraard gerund door de medewerkers van de bediening en de keuken. Verder zijn er nog medewerkers werkzaam op de afdelingen ICT, administratie en personeelszaken. Daarnaast zijn er managers aangesteld, die
verantwoordelijk zijn voor de betreffende afdelingen. De general manager is tot slot de eindverantwoordelijke en ziet er op toe dat het totaalbeeld voldoet aan de wensen van de gasten.

Er zijn kortom veel verschillende functies te bekleden in een skihal en alle medewerkers tezamen hebben de taak om de gasten een onvergetelijke dag te bezorgen. Dus als je het leuk om in een dynamische omgeving, afwisselend werk te doen en heb je ook nog eens affectie met wintersport, dan is werken in een skihal zeker iets voor jou!

Keywords: