Werken met verstand en gevoel: jeugdzorg

Het werken in de jeugdzorg is geen van acht tot vijf baan. In crisissituaties zul je te allen tijde klaar moeten staan voor je cliënten. Jij bent hun houvast, ook al lijkt dat er niet altijd op. Je moet vaak vervelende beslissingen nemen, die voor de cliënt op dat moment moeilijk te begrijpen zijn. Ouders die boos worden als jij met de vervelende boodschap komt dat hun kind uit huis geplaatst gaat worden. Het kind is jouw eerste zorg, maar ook het verdriet en de woede van de ouders kom je op jouw pad tegen. Niet de eenvoudigste baan: werken in de jeugdzorg. Je hebt met allerlei instanties te maken, ook met artsen inzake kindermishandeling. Je moet kind en ouders voorbereiden op een uit huis plaatsing.

Je krijgt te maken met beide ouders, vaak ook met gescheiden ouders die niet op één lijn zitten. Kinderen worden soms de inzet bij ruzies tussen beide ouders. Voor je gevoel horen kinderen bij hun vader en moeder. In de praktijk zijn er echter schrijnende situaties waarin het kind beter af is zonder zijn of haar ouders. Dan gaat het verstand boven je gevoel bij het werken in de jeugdzorg.

Kleine criminelen in de groep, schatjes in een één op één situatie.

Tijdens werken in de jeugdzorg krijg je niet alleen met hele probleemgezinnen te maken, soms ook is er in een gezin slechts een kind dat de verkeerde weg kiest. Aan jou de taak ouders en kind te begeleiden en te proberen om samen met de ouders hun kind de goede richting te laten kiezen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een kind alleen komt vaak erg aardig over en doet alles voor je. In groepsverband echter kan hij of zij slecht worden beïnvloed of worden gebruikt voor vervelende klusjes, aangezet worden tot criminaliteit of drugsgebruik. Het fijnste is het om dit te kunnen voorkomen, om alle kinderen reeds op de basisschool voorlichting te geven over loverboys, drugsdealers enz. Dit gebeurt ook. Toch is dit blijkbaar niet voldoende om alles te voorkomen. Sommigen zijn zo te beïnvloeden dat alle voorlichting er niet toe doet.

Cursussen

Assertiviteitscursussen zijn ook daarom zo belangrijk en worden ook vaak aan ouders door jeugdzorg geadviseerd. Enkele punten daaruit zijn: je leert nee zeggen

je hoeft niet steeds een verklaring af te leggen of excuses te

maken als je nee zegt

niet iedereen hoeft je aardig te vinden

je mag fouten maken en er zelf de verantwoordelijkheid voor

dragen

Werken in de jeugdzorg is een prachtige baan, met veel voldoening, maar soms ook zware teleurstellingen waarmee je te maken krijgt. Je hebt je collega`s hard nodig om regelmatig stoom af te blazen. Werken in de jeugdzorg leert je dat voor sommigen het leven helemaal niet zo mooi is en dat sommigen het leven ervaren als één grote zware last. En dat is erg moeilijk om dat bij kinderen te moeten zien. Een gedegen opleiding en een goede opvang van elkaar is daarom onontbeerlijk als je werkt in de jeugdzorg. De schrijnende verhalen die in het nieuws komen over het falen van jeugdzorg, daar word je als hardwerkende hulpverlener ook niet vrolijk van. Zorg ervoor dat je jouw werk in de jeugdzorg zelf als een meerwaarde blijft zien voor jouw cliënten.